Jämföra långivare

Enklare än någonsin att jämföra låneföretag idag

Det har skett stora förändringar i lånebranschen de senaste decennierna och inte längre är det lika svårt som det en gång i tiden var att erhålla ett lån. Mycket av denna utveckling har man diverse avregleringar att tacka för, men också risktagande investmentföretag samt låneföretag, då utan dessa hade branschen inte sett som den idag gör utan istället fortfarande storbankerna dominerat lånemarknaden.

Idag kan man låna pengar från allt ifrån storbanker till småföretag och i vissa fall även från andra privatpersoner (så kallade P2P-lån).

I samband med detta explosiva utbud av låneföretag kan det också vara bra att jämföra dessa innan man väljer att låna hos ett företag.

Idag finns det över 100 st låneaktörer på marknaden och den siffran är svår att föreställa sig. Det är alltså inte 50 aktörer det handlar om, inte 77 st utan över 100 st. Och dessa aktörer är verksamma inom privatlånebranschen. Inom företagsbranschen finns ytterligare aktörer därtill.

Att jämföra dessa är A och O. Detta inlägg ska göra det enklare för låntagare att börja med sin jämförelse och veta vad man bör leta efter innan man ansöker om ett lån.

Såhär jämför man lån

Man kan tro att en lånejämförelse helt enkelt innebär att man tar en aktör och väger denne mot en annan och det stämmer förvisso. Hur gör man dock när en marknad innehåller flera 100 aktörer? Ska man jämföra dessa en och en eller finns det sätt att jämföra dem på en och samma gång?

Lånejämförelser fungerar på samma sätt som man jämför webbhotell. Hemsidor finns dedikerade åt just denna utmaning och genom lånejämförelsesajter kan man väldigt enkelt jämföra olika långivare mot varandra och därefter hitta den långivare som passar just en själv bäst.

Lånejämförelsesajter brukar själva rangordna långivare utefter de behov låntagare må ha.

Ponera att du önskar låna 5000 kr på ett snabbt och smidigt sätt. Helst utan UC (alltså att en kreditupplysning inte ska tas hos UC utan bör istället tas hos en annan aktör, som Creditsafe, eller möjligtvis Bisnode).

Du börjar då genom att helt enkelt besöka lånejämförelsesajten. Fyll in det belopp du önskar att låna (5000 kr) och välj därefter att du inte vill ha en kreditupplysning gjord hos UC.

Lånesajten filtrerar nu alla aktörer på marknaden utefter de behov som specificerats. Snart ser du endast de långivare som erbjuder lån utan UC, och utöver det endast de långivare som erbjuder möjligheten att få låna 5000 kr.

Du har helt plötsligt skärt ned på antalet långivare från över 100 st till möjligtvis 10-20 st.

Beroende på lånejämförelsesajt så kanske du även kan rangordna listan utefter lägst ränta högst upp. Om den möjligheten finns så gör du helt enkelt det och går därefter igenom alla aktörer som hemsidan presenterar dig med. Passar inte aktör 1 med marknadens lägsta räntan och det lån som önskas? Ingen fara—prova då aktör 2.

Snart kommer du att hitta en aktör som passar just dig bäst och kan därefter gå vidare med din låneansökan hos dem.

Hur hittar man lånejämförelsesajter?

Det bästa sättet är att helt enkelt söka efter dessa med hjälp av Google. En Google-sökning efter ”jämföra långivare” bör presentera dig med en massa olika hemsidor som avser lösa detta för sökare. Välj en av sidorna du ser i resultatet och se om sidan kan hjälpa dig hitta det lån som passar just dig bäst. Om hemsidan inte jämför långivare utefter just det du söker (möjligtvis filtrerar de inte lån efter UC eller så kanske de saknar andra filter), välj då helt enkelt en annan sida tills du hittar en som passar just dig. Därefter är det bara att jämföra långivarna och snart hitta en långivare som erbjuder dig det lån som passar just dig bäst.